Dresscodes i sommervarmen

Bragt i Magasinet Arbejdsmiljø 2009

Er det o.k. med shorts og netundertrøje på dit job, når sommerheden indfinder sig? Kan du forvente at se din bankrådgiver i klipklapper og supermarkedets flaskedreng i små shorts?

Af Birgitte Ramsø Thomsen

I banken

Danske Bank har ikke specifikke krav om dresscode, men en simpel leveregel:

 – Vi forventer, at medarbejderne er klædt, som kunderne forventer at møde dem, oplyser underdirektør i HR, Bent Jespersen.

 – Dvs. at en investeringsrådgiver i Ordrup afdeling formentlig har slips på, en rådgiver i Universitetsparken i Århus kan godt være i en polo. Og en intern medarbejder i en it-afdeling kan godt gå i shorts i sommertiden. Det er op til den enkelte medarbejder at stikke fingeren i jorden.

 I supermarkedet

Dansk Supermarked har lidt forskellige regler for de forskellige butikker, oplyser informationschef Erik Eisenberg. Men ét står fast: Medarbejderne skal sende et passende signal over for kunderne og fremtræde ens.

– En af mine gamle kolleger udtrykte det sådan her: “Det er en arbejdsplads – ikke en campingplads”. Så man skal ikke ligne én, der kommer ind frisk fra sommerferien, fastslår han.

De fleste medarbejdere bærer en uniform, som minimum består af skjorte og tørklæde. Og det reducerer tvivlen til at handle om en eventuel underdel. Her er reglerne, at shorts og nederdele skal gå til knæene. Og fodbeklædning skal også være “egnet”. Det er klipklappere ikke, blandt andet fordi man skal kunne stå fast ved forskellige arbejdsopgaver.

I skolen

Der er ikke centralt fastlagte regler på området, oplyser Skolelederforeningen. Tornhøjskolen i Aalborg indførte i 2005 som den første folkeskole i Danmark en slags dresscode for lærerne. Det skyldtes blandt andet, at nogle af de kvindelige lærerstuderende i praktik på skolen var lidt for udfordrende klædt på.

Skoleleder Jette Stegmann siger, at reglerne ikke specificerer præcist, hvor lavtaljet eller nedringet, man må være. Lærerne skal være rimeligt neutrale i deres påklædning. Og hendes bud er, at bukser, hvor underbukserne eller g-streng er synlige, bare maver, små stroptoppe, meget lårkort og fodboldshorts ikke falder i den kategori.

– Det kan virke provokerende og stødende. Og vi har eksempler på, at man har skredet ind.

På sygehuset

På Rigshospitalet er uniformsetiketten af hygiejnehensyn den samme, uanset hvad termometret viser. For eksempel må uniformer/kitler eller privat beklædning ikke dække underarme, håndled og hænder, og længden på uniformskjolerne må være maks. 20 cm under knæet – altså varmevenlige længder.

 Langt hår skal være frit af kraven. Kitler skal være lukkede og må ikke flagre. Og iøvrigt skal fremtoningen være i overensstemmelse med de almindelige forventninger til hospitalsansat personale.